Müteahhit yetki belgesi, bir kişi veya firmanın yapı müteahhidi olarak iş üstlenebileceğini gösteren ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın kayıt sistemine işlenen belgedir. Belgedeki yetki belgesi numarasının yapı ruhsatında, yapı kullanma izin belgesinde (iskan) ve yapım işleri sözleşmelerinde kullanılması zorunludur. Belgenin grubu (A, B, B1, C, C1, D, D1, E, E1, F, F1, G, G1, H) firmanın tek bir işte üstlenebileceği yapının büyüklüğünü sınırlar. Firma seçerken numarayı ve grubu yazılı isteyin, sözleşmedeki unvanla karşılaştırın ve grubun projenize yettiğini sorun.
1. Müteahhit yetki belgesi nedir?
Yapı müteahhidi, bir yapının yapımını üstlenen gerçek veya tüzel kişidir. Türkiye'de yapı müteahhitlerinin kaydı ve sınıflandırılması, Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelik ile düzenlenir. Yönetmelik 2 Mart 2019 tarihli ve 30702 sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı ve o tarihten bu yana birçok kez değiştirildi.
Müteahhitlerin kayıtları Bakanlığın elektronik sisteminde tutulur. Bu sistemin adı önceden YAMBİS idi. Aralık 2024'teki değişiklikle sistem ŞANTİYE-M adını aldı. Bu yüzden internette iki adı da görebilirsiniz. Aynı kayıt sisteminden söz edilir.
2. Yetki belgesi numarası nerede kullanılır?
Yönetmeliğin 5. maddesi bu konuda açıktır. Müteahhide verilen yetki belgesi numarası için şu hüküm yer alır: "Bu numaranın yapı ruhsatında, yapı kullanma izin belgesinde ve yapım işleri sözleşmelerinde kullanılması zorunludur."
Bunun pratikteki anlamı şudur:
- Yapı ruhsatı: Ruhsatta müteahhit olarak yazan firma, yetki belgesi numarasıyla birlikte kayıtlıdır. Ruhsattaki firma ile sahada işi yürüten firma aynı olmalıdır.
- İskan: Yapı bittiğinde alınan yapı kullanma izin belgesinde de aynı numara yer alır. İskan sürecini İskan nasıl alınır? rehberimizde anlattık.
- Sözleşme: Arsa sahibi ile müteahhit arasındaki yapım sözleşmesine numaranın yazılması da zorunludur. Sözleşmede numara yoksa bu, sorulması gereken ilk sorudur.
3. A'dan H'ye yetki grupları ne anlama gelir?
Yönetmelik müteahhitleri A, B, B1, C, C1, D, D1, E, E1, F, F1, G, G1 ve H gruplarına ayırır. Bunlara ek olarak, kendi yapısını yapan parsel malikleri için geçici yetki belgesi numarası, yıkım işleri için de ayrı yıkım grupları vardır.
Grubu belirleyen başlıca ölçütler firmanın iş deneyimi, mali durumu (bilanço ve ciro oranları, banka referansı) ve istihdam ettiği usta ve teknik personel sayısıdır. Grup harfi, firmanın tek bir işte üstlenebileceği yapının büyüklüğünü sınırlar:
| Grup | Ne anlama gelir? |
|---|---|
| A | En üst grup. Üstlenilebilecek işin büyüklüğü için üst sınır yoktur. |
| B, B1, C, C1, D, D1, E, E1, F, F1, G, G1 | Her grubun yönetmelikte tanımlı bir asgari iş deneyimi tutarı vardır. Firma, bu tutara bağlı olarak hesaplanan büyüklüğe kadar iş üstlenebilir. Harf ilerledikçe sınır küçülür. |
| H | Başlangıç grubu. Yönetmeliğe göre bu grupta iş deneyimi ve ilk başvuruda iş gücü koşulu aranmaz. Üstlenilebilecek iş en küçük gruptur. |
| Geçici | Kendi parselinde, belirli sınırlar içinde kendi yapısını yapan malike verilir (aşağıda). |
Kısacası grup harfi bir "kalite puanı" değil, bir kapasite sınırıdır. Küçük bir villa için A grubu firma şart değildir. Ama firmanın grubu, yapacağı işin büyüklüğüne yetmelidir.
4. H grubu müteahhitle çalışmak riskli mi?
H grubu kendi başına olumsuz bir işaret değildir. Yeni kurulmuş ya da küçük işlerle başlayan firmalar bu gruptan başlar. Ancak H grubunda iş deneyimi şartı aranmadığı için belge, firmanın daha önce ne yaptığı hakkında bilgi vermez. Bu durumda şunlara ayrıca bakın:
- Firmanın tamamladığı ve iskanı alınmış yapılar var mı? Adres verebiliyor mu?
- Şantiyede kimin sorumlu olacağı (şantiye şefi) ve işin hangi ekiple yapılacağı belli mi?
- Projenizin büyüklüğü, firmanın grubunun üstlenebileceği sınır içinde mi?
5. Kendi evimi müteahhitsiz yapabilir miyim?
Belirli sınırlar içinde evet. Yönetmeliğin 5. maddesine göre parsel maliki kendi yapısını inşa edebilir ve bu durumda ayrıca yapı müteahhidi aranmaz. Bunun için yapının en fazla iki kat ve bir bodrum kattan oluşması ve toplam inşaat alanının 500 m²'yi geçmemesi gerekir. Bu durumda malike geçici yetki belgesi numarası verilir.
Önemli bir ayrıntı: Bu yolu seçen malik, yönetmeliğe göre müteahhidin bütün sorumluluklarını üstlenir. Yani yapının projeye uygun yapılması, şantiye düzeni ve ilgili yükümlülükler malike aittir. Didim'de müstakil ev veya küçük bir villa yapmak isteyenler için bu seçenek mümkündür, ama yükü hafife alınmamalıdır. Arsanıza ne büyüklükte yapı sığacağını önce Arsama kaç m² ev yapabilirim? rehberimizle hesaplayabilirsiniz.
6. Müteahhit ile yapı denetim firması aynı şey mi?
Hayır. Müteahhit yapıyı yapar. Yapı denetim kuruluşu ise 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun kapsamında yapının projesine ve mevzuata uygun yapılıp yapılmadığını denetler. İkisi farklı kuruluşlardır ve görevleri birbirinin yerine geçmez. Sahada düzenli takip ve raporlama için inşaat takibi sayfamıza da bakabilirsiniz.
7. Firma seçerken kontrol listesi
- Numarayı ve grubu yazılı isteyin. Yetki belgesi numarası ve grup harfi, firmanın teklifinde veya sözleşme taslağında yer almalıdır.
- Unvanları karşılaştırın. Belgenin ait olduğu kişi veya şirket ile sözleşmeyi imzalayacak ve ruhsata müteahhit olarak yazılacak taraf aynı olmalıdır.
- Grubun projeye yettiğini sorun. Firmanın grubu, yapacağı işin büyüklüğünü karşılamalıdır. Emin değilseniz firmaya bunu nasıl hesapladığını sorun.
- Sözleşmeye numarayı yazdırın. Bu zaten zorunludur. Kat karşılığı sözleşmelerde bakılacak diğer konular için kat karşılığı inşaat rehberimize göz atın.
- Tamamlanmış işleri görün. Firmanın bitirdiği ve iskanını aldığı yapıları gezin. İskanı alınmış iş, sürecin sonuna kadar götürüldüğünü gösterir.
- Şüphede resmî kaynağa danışın. Ruhsatı verecek belediyenin imar birimi veya Bakanlığın il müdürlüğü, belge ve ruhsat süreci hakkında bilgi verebilir.
8. Didim'de inşaat firması seçerken
Didim'de sık yapılan villa, müstakil ev ve küçük apartman ölçeğindeki işler için en üst grup bir firma gerekmez. Ama hangi grupta olursa olsun, firmanın belgesinin ruhsata, iskana ve sözleşmeye doğru işlenmesi, ileride tapu ve iskan aşamasında sorun yaşamamanın ilk şartıdır.
Görüştüğünüz her firmaya, bize de, bu rehberdeki soruları sorun. Villa veya kat karşılığı projeniz için Didim inşaat firması sayfamıza bakabilir ya da 0538 418 78 79 numarasından bize ulaşabilirsiniz.
Dayanak: Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelik (RG 02.03.2019/30702, değişiklikleriyle; m. 5 ve m. 14), Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü'nün yayımladığı güncel yönetmelik metni (2026), 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun. Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır. Yönetmelik sık değişmektedir; grup sınırları, belge geçerliliği ve başvuru şartları için güncel metni mevzuat.gov.tr üzerinden veya ilgili idareden teyit edin. Son kontrol: Kasım 2026.
Sık Sorulan Sorular
Müteahhit yetki belgesi zorunlu mu?+
Evet. Yönetmeliğe göre müteahhidin yetki belgesi numarasının yapı ruhsatında, yapı kullanma izin belgesinde (iskan) ve yapım işleri sözleşmelerinde kullanılması zorunludur. Tek istisna, belirli sınırlar içinde kendi yapısını yapan parsel malikidir; ona geçici yetki belgesi numarası verilir.
Müteahhit yetki belgesi grupları ne anlama gelir?+
Gruplar A, B, B1, C, C1, D, D1, E, E1, F, F1, G, G1 ve H'dir. Grup; iş deneyimi, mali durum ve istihdam ölçütlerine göre belirlenir ve firmanın tek bir işte üstlenebileceği yapının büyüklüğünü sınırlar. A grubunda üst sınır yoktur, H ise iş deneyimi aranmayan başlangıç grubudur.
H grubu müteahhitle çalışmak riskli mi?+
H grubu kendi başına olumsuz bir işaret değildir, ancak bu grupta iş deneyimi şartı aranmadığı için belge firmanın geçmişi hakkında bilgi vermez. Firmanın tamamladığı ve iskanı alınmış yapılara, şantiye sorumlusuna ve projenizin grubun sınırı içinde kalıp kalmadığına ayrıca bakın.
Kendi evimi müteahhitsiz yapabilir miyim?+
Yönetmeliğe göre parsel maliki, en fazla iki kat ve bir bodrum kattan oluşan ve toplam inşaat alanı 500 m²'yi geçmeyen kendi yapısını müteahhitsiz inşa edebilir. Bu durumda malike geçici yetki belgesi numarası verilir ve malik müteahhidin bütün sorumluluklarını üstlenir.
YAMBİS ile ŞANTİYE-M aynı şey mi?+
Evet, aynı kayıt sisteminden söz edilir. Müteahhit kayıtlarının tutulduğu Bakanlık sisteminin adı önceden YAMBİS idi; Aralık 2024'te yapılan yönetmelik değişikliğiyle sistemin adı ŞANTİYE-M oldu.
Yapı denetim firması ile müteahhit arasındaki fark nedir?+
Müteahhit yapıyı yapar. Yapı denetim kuruluşu ise 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun kapsamında yapının projesine ve mevzuata uygun yapılıp yapılmadığını denetler. İkisi ayrı kuruluşlardır ve görevleri birbirinin yerine geçmez.